Vita-Pensionado
Lekker met pensioen
Artikelen (2)

'Mensen weten weinig van AOW'

DEN HAAG - Mensen zijn slecht op de hoogte van de AOW, blijkt uit een onderzoek van de stichting Pensioenkijker.

Op de vraag of de AOW in sommige gevallen ook voor het 65e levensjaar kan ingaan wanneer iemand eerder met pensioen gaat, geeft een op de zes aan dat niet te weten. Evenveel mensen denken ten onrechte dat dit kan. Twee derde weet wel dat niemand voor zijn 65e AOW kan krijgen.

Ook blijkt dat een op de acht ondervraagden niet weet dat mensen die geen pensioen opbouwen, na hun 65e alleen inkomen uit de Algemene Ouderdomswet (AOW) krijgen. Voor het onderzoek zijn ruim duizend mensen tussen de 21 en 65 jaar ondervraagd.


© ANP


'Nederlanders hebben weinig pensioenkennis'

AMSTERDAM - Om teleurstellingen en problemen te voorkomen roept de Autoriteit Financiële Markten (AFM) consumenten op hun pensioenkennis bij te spijkeren.

Consumenten hebben te hoge verwachtingen van hun pensioen, maar nemen weinig initiatief om hun kennis en inzicht te verbeteren. Dat stelt de toezichthouder in een woensdag verschenen rapport.

Een kwart van de Nederlanders heeft geen idee hoe hoog zijn pensioen zal zijn. Zes van de tien rekent op 70 procent of meer van het laatst verdiende brutosalaris, maar voor de meeste mensen zal dat waarschijnlijk lager zal zijn, aldus de AFM.

Soberder
Nu al is een derde van de recent gepensioneerden teleurgesteld in de hoogte van zijn pensioen. De AFM verwacht dat dat aantal alleen maar zal toenemen, omdat pensioenregelingen de afgelopen jaren soberder en complexer zijn geworden.

Zo kwam deze week in een aan minister Donner (Sociale Zaken) overhandigd rapport naar buiten dat pensioenfondsen kwetsbaarder zijn geworden door de vergrijzing van de bevolking.

© ANP