Vita-Pensionado
Lekker met pensioen
Artikelen (1)

'Kosten pensioen onbekend bij Nederlander'


DEN HAAG - Bijna niemand die pensioen opbouwt, weet hoeveel hij daar zelf, samen met de werkgever, iedere maand aan kwijt is. Van de Nederlanders zegt 83 procent geen idee te hebben van de inleg.

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft bovendien geen idee hoeveel van de maandelijkse inleg opgaat aan uitvoeringskosten, en dus niet in de pensioenspaarpot terechtkomt.

Degenen die het wel denken te weten, zo'n 30 procent, schatten die kosten veel te hoog in. Ze denken bovendien dat een groot deel daarvan opgaat aan bonussen.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Verenging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB).

Eerder, in 2006, onderzocht De Nederlandsche Bank de feitelijke uitvoeringskosten van pensioenen. Een collectief geregeld pensioen bleek in dat onderzoek 3,5procent van de premie te kosten.

Wie individueel een pensioenverzekering afsluit, is van zijn inleg gemiddeld 25,7procent aan kosten kwijt.

Een werknemer met een gemiddeld salaris is in een collectieve pensioenregeling gedurende zijn werkzame leven dan ook meer dan 15.000 euro goedkoper uit voor de opbouw van dezelfde pensioenspaarpot, aldus de VB.

 © ANP


'Mensen slecht op hoogte van partnerpensioen'


DEN HAAG - Ruim een derde van de Nederlanders tussen de 21 en 65 jaar weet niet wat partnerpensioen is. Dit blijkt uit onderzoek dat het NIPO heeft verricht in opdracht van de Stichting Pensioenkijker.

Van de ondervraagden weet 35 procent de vraag wat partnerpensioen is niet of niet goed te beantwoorden. Het juiste antwoord is dat het partnerpensioen na het overlijden van de deelnemer aan een pensioenregeling aan diens partner wordt uitgekeerd.

Een op de acht mensen denkt dat het partnerpensioen wordt uitgekeerd tegelijkertijd met het ouderdomspensioen. Bijna een op de tien ondervraagden meent dat het het pensioen is dat de werkende partner via zijn of haar eigen pensioenregeling ontvangt.

Jongeren
Opmerkelijk is dat jongeren (21 tot 35 jaar) wat beter op de hoogte zijn dan 50-plussers. Van de jongeren geeft 71 procent het goede antwoord, van de ouderen 62 procent.

 

Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht dat na zijn of haar overlijden de partner een inkomen krijgt dat meer dan 61 procent is van het huidige gezinsinkomen.

Dat is volgens Elske ter Veld van de pensioenkijker een optimistische inschatting. Op de website van de stichting is uitgebreide informatie te vinden over het partnerpensioen.

 © ANP